Innan vi sätter skopan i marken måste vi ha en ritning över hur el- och ev. fiberkablar är placerade.
Detta görs via ledningskollen.se. Vi kan hjälpa dig med detta mot en mindre kostnad.
Observera att ev. skador på kablar och ledningar utöver det som visas vid ledningskoll inte ingår i ansvaret,
t ex kabel för robotgräsklippare, utomhusbelysning, avloppsrör, vattenledning mm.
Avlopp är det smutsiga vatten som kommer från t ex hushåll, industrier och andra verksamheter. Eftersom avloppet innehåller olika föroreningar och smittämnen, som kan skada miljön och människors hälsa, måste det renas innan det släpps ut i naturen. Detta sker oftast genom att låta vattnet renas genom en infiltrationsbädd.
Innan avloppsvattnet når infiltrationen måste det först gå igenom en slamavskiljare/trekammarbrunn. Det är en behållare som separerar det fasta slammet från det flytande vattnet. Slammet måste tömmas regelbundet och transporteras till en infiltrationsanläggning.
OBS! När den nya trekammarbrunnen är inkopplad och klar är det viktigt att du fyller den med vatten innan du börjar använda det nya avloppet. Detta är en viktig del av underhållet för att bibehålla brunnen i gott skick och säkerställa effektiv rening av avloppsvattnet.
Nyfiken på hur en trekammarbrunn fungerar? Här kan du läsa mer.
INFILTRATION
Infiltration är en metod för att rena avloppsvatten genom att låta det sippra genom marken. Marken fungerar som ett filter som tar bort partiklar, organiska ämnen, bakterier och virus från vattnet. Infiltration kräver att marken är genomsläpplig och att det finns ett tillräckligt avstånd till grundvatten och ytvatten. Infiltration är en enkel och billig teknik som passar bra för glesbygd och sandiga jordar.
Avloppvattnet leds till en fördelningsbrunn som sprider det jämnt över infiltrationen. Infiltrationen består av ett lager av tvättad sten med spridarrör ovanpå. Under stenlagret finns ett luftspalt som gör att vattnet kan rinna ner till marken.
En nackdel med infiltration är att den inte renar fosfor från avloppsvattnet. Fosfor är ett näringsämne som kan orsaka övergödning i sjöar och hav. Om din fastighet ligger i närheten av våtmark eller vattendrag kan det bli aktuellt att koppla in ett minireningsverk som tar hand om fosforen innan vattnet släpps ut i naturen.
MARKBÄDD
En markbädd är den vanligaste anläggningstypen där det inte går att bygga en infiltration. Det finns två skillnader mellan en markbädd och en infiltration. Den ena skillnaden är att i en infiltration renas spillvattnet i den befintliga jorden, medan det i markbädden renas i tillfört sandmaterial, vilket ger en begränsad renings-volym. Den andra skillnaden är att det renade spillvattnet i en markbädd helt eller delvis leds via en utlopps-ledning till något vattendrag, medan det i en infiltration letar sig ner till grundvattnet.
Reningen i markbädden sker huvudsakligen på överytan av det tillförda sandmaterialet, där en hinna av bakterier, en biologiskt aktiv zon, bildas och tar hand om merparten av spillvattnets bakterier och nedbrytningsprodukter.
BYTE AV ANLÄGGNING PÅ ÄLDRE HUS
Förr i tiden var det vanligt att man kopplade både dagvatten och dränering till tre- eller tvåkammarbrunnen. Vid anläggning av ny infiltration är detta förfarande inte längre godkänt, p g a att infiltrationsbädden kan bli överbelastad med vatten, vilket innebär att livslängden på anläggningen förkortas avsevärt.
Vid byte av avlopps- och infiltration på äldre hus, som har denna lösning, krävs numera att man måste koppla om dagvatten och dränering till ett särskilt utlopp. Beroende på hur omgivningen ser ut kan anläggningen även behöva en pump för att forsla bort vattnet.
Kom ihåg att du måste ansöka hos kommunen om att byta avlopp och infiltration.
Detta ingår vid byte av avlopp:
* I de fall vi inte kan gräva ner rören till frostfritt djup, t ex vid mycket sten i marken eller berg på tomten, rekommenderar vi att frostskydda rören genom att installera värmekabel.
Detta ingår vid anläggning av ny infiltration:
Innan avetablering städar vi alltid efter oss och snyggar till ytan. Återställning av rabatter, plattor, stenpartier mm ingår inte i priset.
Ett kostnadsfritt besök ingår alltid innan vi lämnar offert eller åtar oss ett projekt.
Underhåll av trekammarbrunn
Kom ihåg att fylla din nya trekammarbrunn med vatten innan du börjar använda det nya avloppet. Detta är en viktig del av underhållet för att bibehålla brunnen i gott skick och säkerställa effektiv rening av avloppsvattnet.
Du måste ansöka hos din kommun om att byta avlopp och infiltration.
Kontakta miljöenheten för att få situationskartor skala 1:500 samt 1:2000 för din fastighet.
Osäker på hur du fyller i ansökan till kommunen?
Säg till - vi kan hjälpa dig att fylla i både formulär och att rita in anläggningen på situationsplanerna.
TILL DIG SOM BOR I MARKS KOMMUN
Via knappen E-ansökan kommer du direkt till ansökningssidan för eget avlopp hos Marks kommun. Observera att du måste logga in med E-legitimation. Innan du skickar in din ansökan vill vi rekommendera att du läser igenom informationsbroschyren Enskilt avlopp i Marks kommun. Där finns mycket bra information att ta del av!
Nedan har vi listat bra-att-ha-info för att komma i kontakt med kommunen:
Miljöenheten - frågor om enskilt avlopp
Tel: 0320-21 70 00 (växel)
E-mail: miljoenheten@mark.se
Avloppsteamet
Tel: 0320-21 80 80
E-post: avloppsteamet@mark.se
Telefontid måndag, onsdag och fredag kl 10.00-12.00
ENKELT & SMIDIGT
Kontakta oss redan idag via formuläret eller ring
Kjell på 0733-29 60 93 för ett kostnadsfritt besök.
Beställ din avloppsanläggning inklusive rörpaket direkt via oss!